Crește vârsta de pensionare a românilor în 2023, a doua oară: obligatoriu în toată România, lovitură importantă pentru această categorie

de: Alexandru Puiu
17 02. 2023

În timp ce în Franța au loc proteste masive, fără precedent în ultimele decenii, pentru aceeași speță, autoritățile române măresc vârsta de pensionare fără niciun fel de emoții. Argumentul principal este natalitatea negativă și migrația masivă, dar vârstnicii vor avea mult de suferit, având în vedere că toți prietenii lor s-au pensionat mai devreme, în urmă cu câteva luni, un an.

Guvernul României, în frunte cu Ministerul Muncii condus de PSD, și-au propus ca în doar câțiva ani să egaleze vârsta de pensionare între femeile și bărbații din România. Până de curând, exista o diferență de aproximativ trei ani în defavoarea bărbaților, deși statistic, femeile trăiesc mult mai mult decât bărbații. Practic, se dorește ca femeile să iasă la pensie la 65 de ani, în timp ce, în decembrie 2022, vârsta de pensionare era de 61 de ani și 9 luni.

Crește vârsta de pensionare, a doua oară în 2023

Din ianuarie 2023, femeile au început să iasă la pensie la 62 de ani, după ce, cu o lună înainte, ar fi ieșit la pensie la 61 de ani și 9 luni. Din iulie 2023, de la mijlocul acestui an, româncele vor ieși la pensie la 62 de ani și o lună, cu un stagiu de cotizare de 32 de ani și 2 luni.

Câteva luni în plus vor fi adăugate în permanență pentru următorii câțiva ani. Potrivit legislației în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, femeile vor ieși la pensie de la 62 de ani și două luni. Din august 2024, se mai adaugă o lună, până la 62 de ani și 3 luni. La 1 ianuarie 2026, vârsta de pensionare a femeilor va ajunge la 62 de ani și jumătate, în timp ce stagiul de cotizare va fi de 33 de ani și 3 luni. Nu în ultimul rând, în 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, ca în 2035 să-și atingă scopul autoritățile de la București și să permită femeilor să iasă la pensie doar la 65 de ani, la fel ca în cazul bărbaților din câmpul muncii.